Pieczone pączki orkiszowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do wysokiego naczynia.
2.Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże i wymieszać.
3.Następnie rozpuścić masło.
4.Do mąki dodać mleko z drożdżami, masło, ksylitol lub cukier i jajka.
5.Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące więc podczas wyrabiania nie dosypujemy zbyt dużo mąki.
6.Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - ok 2 godziny.
7.Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą wałkujemy na grubość min 1 cm. Wycinamy dowolne kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie serca.
8.Wycięte pączuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo pączki nieco urosną.
9.Odkładamy blachy z pączkami w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
10.Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy pączki przez ok 12-15 minut. Powinny być lekko brązowe od spodu.
Po ostygnięciu nadziewamy pączki masą kajmakową za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Pączki najlepiej smakują pierwszego dnia, dlatego najlepiej zamrozić część tuż po wystudzeniu.
Komentarze