Pieczone pączki orkiszowe z kajmakiem

4.5 (173 ocen)

Nieco odchudzona wersja tradycyjnych pączków. Z pewnością zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • na 4 duże blachy pączków:
    1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej
    3,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
    2 saszetki drożdży instant
    2 szklanki letniego mleka
    125 g cukru lub ksylitolu
    80 g masła
    2 jajka
    1,5-2 puszki kajmaku do nadziewania
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Kajmak

Pieczone pączki orkiszowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do wysokiego naczynia.
  • 2. Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże i wymieszać.
  • 3. Następnie rozpuścić masło.
  • 4. Do mąki dodać mleko z drożdżami, masło, ksylitol lub cukier i jajka.
  • 5. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące więc podczas wyrabiania nie dosypujemy zbyt dużo mąki.

  • 6. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - ok 2 godziny.
  • 7. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą wałkujemy na grubość min 1 cm. Wycinamy dowolne kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie serca.
  • 8. Wycięte pączuszki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy, bo pączki nieco urosną.
  • 9. Odkładamy blachy z pączkami w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
  • 10. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy pączki przez ok 12-15 minut. Powinny być lekko brązowe od spodu.

    Po ostygnięciu nadziewamy pączki masą kajmakową za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Pączki najlepiej smakują pierwszego dnia, dlatego najlepiej zamrozić część tuż po wystudzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować