Pieczone pączki

0 (0 ocen)

Inne niż tradycyjne pączki :)

Składniki:

  • Składniki
    ciasto drożdżowe na pączki:
    • 400 g mąki
    • 220 ml wody
    • 60 g oleju lub masła
    • 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
    • 2 łyżki cukru
    • nadzienie
    lukier:
    • 1 szklanka cukru pudru
    • ok. 2 łyżki wody lub soku z cytryny czy pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lukier

Pieczone pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynam od wymieszania składników. Drożdże świeże rozpuszczam w wodzie te suszone wrzucam bezpośrednio do składników. Wyrabiam ciasto kilka minut aż będzie gładkie, wkładam do miski i zostawiam na godzinę rośnięcia. Wyrośnięte ciasto to takie, które podwoi swoja objętość. To jest ważniejsze niż czas (!). Dzielę na 8-10 kawałków, rozpłaszczam, nakładam nadzienie i zlepiam jak sakiewkę. Układam na blaszce i zostawiam by podrosły przez 20 minut. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut aż do zrumieniania. Mieszam cukier puder z przegotowaną wodą i polewam pączki, smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować