Składniki
ciasto drożdżowe na pączki:
• 400 g mąki
• 220 ml wody
• 60 g oleju lub masła
• 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
• 2 łyżki cukru
• nadzienie
lukier:
• 1 szklanka cukru pudru
• ok. 2 łyżki wody lub soku z cytryny czy pomarańczy
Pieczone pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zaczynam od wymieszania składników. Drożdże świeże rozpuszczam w wodzie te suszone wrzucam bezpośrednio do składników. Wyrabiam ciasto kilka minut aż będzie gładkie, wkładam do miski i zostawiam na godzinę rośnięcia. Wyrośnięte ciasto to takie, które podwoi swoja objętość. To jest ważniejsze niż czas (!). Dzielę na 8-10 kawałków, rozpłaszczam, nakładam nadzienie i zlepiam jak sakiewkę. Układam na blaszce i zostawiam by podrosły przez 20 minut. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15-20 minut aż do zrumieniania. Mieszam cukier puder z przegotowaną wodą i polewam pączki, smacznego
Komentarze