Pieczone pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok 10minut aż zacznie pracować.
2.W tym czasie w dużej misce mieszamy mąkę, cukier,cukier waniliowy sól. Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy go i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy jajka i wyrabiamy na gładką masę.
Na końcu stopniowo dodajemy masło i wyrabiamy kolejne kilka minut.
3.Ostawiamy pod ściereczkę w ciepłe miejsce na około godzinę.
4.Po tym czasie ciasto traktujemy "brutalnie" udając je raz pięścią. Następnie wyjmujemy na blat obsypany mąką i palcami formujemy placek o grubości około 1cm.
5.Za pomocą np. szklanki wykrawamy z ciasta kółka. Na jego środek wykładamy łyżeczkę dżemu, zamykamy jak na pieroga, a następnie formujemy delikatnie kulkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
6.Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy, bo ciasto jeszcze urośnie.Odstawiamy na 20minut, po tym czasie pieczemy w partiach, w temperaturze 180 stopni około 15minut.
7.Ostudzone dekorujemy lukrem, czekoladą, skórką pomarańczową, kolorową posypką etc.
Komentarze