Pieczone królicze udka otulone boczkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne danie dla wielbicieli mięs. Polecam, mięso jest kruche, a boczek chrupiący.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 udka królicze
    16 plastrów boczku wędzonego
    12 ząbków czosnku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone królicze udka otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Udka przyprawić z obu stron solą, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką oraz majerankiem. Ząbki czosnku obrać z łupin i zmiażdżyć płaską stroną noża. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić 4 ząbki czosnku i smażyć udka na dużym ogniu na rumiano z obu stron. Pozostałym olejem po smażeniu wysmarować naczynie żaroodporne. Następnie obwinąć każde udko czterema plastrami boczku i włożyć do naczynia żaroodpornego. Między udka włożyć ząbki czosnku. Piec w nagrzanym piekarniku do 180stC do miękkości mięsa, ok. 1 godziny i 50 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z wody i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Królik Mięso Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować