Pieczone królicze udka otulone boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Udka przyprawić z obu stron solą, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką oraz majerankiem. Ząbki czosnku obrać z łupin i zmiażdżyć płaską stroną noża. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić 4 ząbki czosnku i smażyć udka na dużym ogniu na rumiano z obu stron. Pozostałym olejem po smażeniu wysmarować naczynie żaroodporne. Następnie obwinąć każde udko czterema plastrami boczku i włożyć do naczynia żaroodpornego. Między udka włożyć ząbki czosnku. Piec w nagrzanym piekarniku do 180stC do miękkości mięsa, ok. 1 godziny i 50 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z wody i surówką.
Komentarze