Pieczone klopsy z wędliną

0 (0 ocen)

Wędlina wykorzystana w sprytny sposób – jako baza na „klopsiki” z piekarnika. Świetny dodatek do obiadu, a także jako danie śniadaniowe lub kolacyjne, ciepła lub zimna przystawka. Polecam!

Składniki:

  • 580 g dobrej wędliny (np. filet wędzony z piersi kurczaka)
    125 g sera mozzarella z zalewy (np. kulki mini)
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    14 cm – owy kawałek pora (100 g)
    3 łyżki oliwy/oleju
    2 duże jajka
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    1 łyżeczka oregano suszonego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone klopsy z wędliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone klopsy z wędliną 1. Pora posiekać i smażyć 5 min na rozgrzanej oliwie/oleju, mieszając. Następnie dołożyć pokrojoną w małą kostkę wędlinę i osączony groszek – smażyć 5 – 7 min, co jakiś czas mieszając. Całość wystudzić. Dołożyć pokrojony na małe kawałki ser, wsypać przyprawę z suszonymi pomidorami i oregano. Wbić jajka i wsypać bułkę tartą. Składniki dokładnie wymieszać.
  • Pieczone klopsy z wędliną 2. Z otrzymanej masy uformować zwilżonymi dłońmi 14 kulek i ułożyć je w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Pieczone klopsy z wędliną 3. Piec 25 min (180 st. C).

Porady

Do przygotowania potrawy użyłam przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią o następującym składzie – pomidory suszone płatki 62%, czosnek grys 24%, bazylia 5%, sól, oregano.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować