Pieczone klopsiki na bogato z fetą w sosie paprykowo - warzywnym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Niesamowicie smaczna propozycja, która świetnie się sprawdzi zarówno jako danie obiadowe oraz jako ciepły posiłek na uroczystym przyjęciu!

  • 50 min

Składniki:

  • Klopsiki:
    1kg mielonego mięsa z łopatki
    100g sera feta
    1 mała cebula
    1 por
    6 czarnych oliwek
    Pół dużej papryki czerwonej lub jedna mała
    150g pieczarek
    1 jajko
    Bułka tarta do zagęszczenia masy ok. 4 – 5 łyżek
    Papryka ostra w proszku
    Sól, pieprz


    Sos pomidorowy:
    2 puszki pomidorów krojonych
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 papryka zielona
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    Sól, pieprz
    Suszona bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone klopsiki na bogato z fetą w sosie paprykowo - warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsiki: Ser pokroić w 1cm kostkę. Warzywa i obrane pieczarki drobno pokroić. Mięso dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami oprócz sera. Doprawić do smaku. Odrywać po kawałku masy mięsnej, spłaszczyć, na środek nałożyć kosteczkę sera i zlepić formułując kuleczkę. Uformowane w ten sposób klopsiki przełożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 – 30 minut.
  • 2. Sos pomidorowy:Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Papryki pokroić w plasterki. Na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać papryki, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz czosnek. Dusić do momentu aż warzywa zmiękną. Doprawić. Pod koniec włożyć klopsiki i doprowadzić do wrzenia. Podawać posypane świeżą lub suszoną bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować