Niesamowicie smaczna propozycja, która świetnie się sprawdzi zarówno jako danie obiadowe oraz jako ciepły posiłek na uroczystym przyjęciu!
50 min
Składniki:
Klopsiki:
1kg mielonego mięsa z łopatki
100g sera feta
1 mała cebula
1 por
6 czarnych oliwek
Pół dużej papryki czerwonej lub jedna mała
150g pieczarek
1 jajko
Bułka tarta do zagęszczenia masy ok. 4 – 5 łyżek
Papryka ostra w proszku
Sól, pieprz
Pieczone klopsiki na bogato z fetą w sosie paprykowo - warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki: Ser pokroić w 1cm kostkę. Warzywa i obrane pieczarki drobno pokroić. Mięso dokładnie połączyć z pozostałymi składnikami oprócz sera. Doprawić do smaku. Odrywać po kawałku masy mięsnej, spłaszczyć, na środek nałożyć kosteczkę sera i zlepić formułując kuleczkę. Uformowane w ten sposób klopsiki przełożyć na papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 – 30 minut.
2.Sos pomidorowy:Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Papryki pokroić w plasterki. Na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać papryki, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz czosnek. Dusić do momentu aż warzywa zmiękną. Doprawić. Pod koniec włożyć klopsiki i doprowadzić do wrzenia. Podawać posypane świeżą lub suszoną bazylią.
Komentarze