Pieczone kokosowe donuts

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Prosta wersja ( i odrobinę zdrowsza od tych smażonych) pączków z dziurką, czyli donuts

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na pączki:

    - 500g mąki pszennej
    - 25 g świeżych drożdży
    - 2 jajka
    - 50 g masła
    - 3/4 szklanki mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki wiórków kokosowych

    Na lukier:

    - 80 g cukru pudru
    - 1-2 łyżek mleka
    - opcjonalnie barwnik
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pieczone kokosowe donuts - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wraz z łyżką mąki, szczyptą cukru i dwoma łyżkami ciepłego mleka wymieszaj i zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Do miski wsyp mąkę, cukier i wiórki. W rondelku rozpuść masło.
  • 2. Dodaj do sypkich składników letnie mleko, masło, jajka oraz drożdże i wszystko dokładnie wymieszaj. Zagniataj ciasto, (jeśli będzie taka potrzeba dodaj więcej mąki), aż do uzyskania sprężystej masy.
  • 3. Zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Posyp mąkę stolnicą i rozwałkowuj ciasto na 1- 2 cm szerokości.
  • 4. Wycinaj pączki szklanką, a dziurki kieliszkiem albo nakrętką od butelki. Układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz od 10- 15 minut.
  • 5. Lukier:

    Wymieszaj składniki w miseczce. Jeśli masz ochotę dodaj barwniki. Pamiętaj by dekorować już zimne pączki.

Porady

Pączki możemy ozdobić orzechami bądź kawałkami czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować