Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą

0 (0 ocen)

To moje pierwsze jajka po szkocku-ale myślę,że nie ostatnie..mąż z początku był sceptyczny jak postawiłam przed nim talerz ale potem był zachwycony-więc to dobra rekomendacja:))a że ja zawsze coś muszę dodać od siebie, wiec danie jest z piekarnika a nie jak klasyczna wersja z głębokiego tłuszczu..

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1/2 pęczka świeżego koperku
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka różowej soli himalajskiej
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego suszonego
    1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
    1 bułka kajzerka
    5 jajek
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Pieczone jajka po szkocku z koperkową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupki. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć aż będzie złota. Dodać paprykę i wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do miski przełożyć bułkę i zalać taką ilością wody aby ją pokryła i zostawić na około 5 minut. Następnie porządnie odcisnąć z wody i zblendować.
  • masa mięsna 2. Mięso przełożyć do miski. Dodać cebulę i posiekany koperek. Dodać zblendowaną bułkę. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Dobrze wymieszać masę mięsną.
  • jajko oblepić mięsem 3. Nabrać 1/5 przygotowanej masy i lekko ją rozpłaszczyć w dłoni. Położyć obrane jajko i oblepić je mięsem. Dobrze docisnąć, formując według kształtu jajka. Odłożyć do lodówki na około 45-60 minut.
  • obsmażyć a potem upiec jajka 4. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 180 st.
    Na patelni rozgrzać olej. Każdą porcję obtoczyć delikatnie w bułce tartej i kłaść na gorący tłuszcz. Obsmażyć z każdej strony i przełożyć do formy lub na blachę. Piec około 20-25 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować