Pieczone jabłka z bakaliowym twarożkiem i sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis wymyśliłam sama na potrzeby konkursu. Deser jest pyszny, zdrowy, słodki i niskokaloryczny.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka - szara reneta: 2 sztuki
    - twaróg chudy: 25 dekagramów
    - bakalie (np. orzechy włoskie Bakalland) według uznania: 15 dekagramów
    - żurawina suszona całe owoce: 10 dekagramów
    - miód wielokwiatowego: 2 łyżki
    - woda: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieczone jabłka z bakaliowym twarożkiem i sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jabłek ścinamy górę, w środku wydrążamy otwór, ale tak, żeby dno zostało grubsze, a ścianki cieńsze.
  • 2. Twarożek przekładamy do miski, rozkruszamy widelcem. Dodajemy miód i bakalie. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Jabłka napełniamy twarożkiem, przekładamy na blaszkę Wkładamy do piekarnika i pieczemy około pół godziny w temperaturze 160-170 stopni C.
  • 4. Do małego garnuszka wlewamy wodę i wrzucamy żurawinę. Gotujemy na wolnym ogniu do wyparowania wody.
  • 5. Jabłka po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i polewamy sosem żurawinowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować