Gołąbki robię tylko według tego przepisu. Nauczyłam się od mamy. Zawsze smakują mojej rodzinie.
1 godz. 30 min
Składniki:
Na farsz:
1 1/2 szklanki ryżu
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Na sos:
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
przyprawa jarzynka
pieprz
Dodatkowo:
1 duża kapusta
margaryna do pieczenia
Pieczone gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Ryż ugotować na półmiękko. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Mięso wymieszać z ryżem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.
2.Kapustę umyć, ponacinać nożem naokoło nasady, aby liście dobrze odchodziły podczas gotowania. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą i zagotować. Po paru minutach stopniowo wyciągać po parę liści cały czas gotując kapustę. Liście muszą być trochę miękkie. Każdy liść okroić w miejscu większego zgrubienia.
3.Liście napełniać farszem i ciasno zawijać zaginając boki
4.Naczynie do pieczenia nasmarować margaryną. Ułożyć w nim ciasno gołąbki na dwie warstwy, jedne na drugich.
5.Przygotować sos. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 2 szklankami wody, dodać około 2 łyżeczki przyprawy i pieprz do smaku. Wymieszać i polać gołąbki. Na wierzchu ułożyć plasterki margaryny. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC około 1,5 godziny, do miękkości kapusty.
Porady
Jeśli ktoś woli gołąbki w gęstym sosie, to można osobno zrobić sos pomidorowy, zagęszczając go mąką.
Komentarze