Pieczone gęsie udka z jabłkami

4.38 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.

Mięso jest miękkie, soczyste, aromatyczne, a skórka bardzo chrupiąca. A to wszystko za sprawą długiego pieczenia w niskiej temperaturze.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 2 udka z gęsi (ok 1-1,2kg)
    1 szklanka soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
    2 jabłka (antonówka, bojken)
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, tymianek, majeranek
    2 gałązki rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.38 (213 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone gęsie udka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, osuszyć, natrzeć solą (ok 1 łyżeczki), oprószyć pieprzem, ziołami, obłożyć kawałkami czosnku, odstawić na kilka godzin do lodówki.
    Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlać sok jabłkowy, ułożyć udka skórą do dołu, przykryć przykrywką i wstawić do ciepłego piekarnika. Piec 2 godziny w temp. 120stC, następnie udka odwrócić, wetknąć w każde gałązkę rozmarynu i piec jeszcze 1,5 godziny. Po tym czasie przykrywkę zdjąć, do naczynia włożyć przekrojone na pół jabłka, zwiększyć temperaturę do 180stC i piec 30 minut. Skórka powinna ładnie się zarumienić, a tłuszcz wytopić.
    Pysznie smakują podane z duszoną kapustą ze śliwkami i grzybami.
    Smacznego!

Porady

wytopiony tłuszcz zbieram i przelewam od słoiczka, przechowuję w lodówce, wykorzystuję do innych potraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować