Pieczone bataty z pomidorową salsą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proponuję trochę egzotyki w kuchni, bo bataty tak się jeszcze niektórym kojarzą. . Bardzo zdrowa i szybka przekąska na podwieczorek, kolację lub jako starter do dania głównego.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 8-10 plastrów:
    • 1 duży batat
    • 2 pomidory
    • 1 łyżka pokrojonych czarnych oliwek
    • sól, pieprz do smaku
    • świeża bazylia
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Salsa Przekąski

Pieczone bataty z pomidorową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Bataty umyć, wyszorować skórkę i pokroić w 1 cm plastry.
    • Plastry posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 15 minut.
    • W tym czasie pokroić pomidory w drobną kostkę, dodać oliwki, posiekaną bazylię.
    • Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą.
    • Na upieczone plastry batatów położyć po łyżce pomidorowej salsy.

Porady

Należy użyć batatów o brązowej skórce, bo tylko te mają pomarańczowy miąższ.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować