Pieczone bakłażany z sosem jogurtowym i granatem

4.5 (147 ocen)

  • 50 min

Przepis na pieczone bakłażany pochodzi z fantastycznej książki Yotam Ottolenghi „Obfitość” (odrobinę zmodyfikowałam go pod Nas). Bakłażany z tego przepisu możemy przygotować na przystawkę, wtedy porcja ta będzie dla 4 osób, lub jako danie główne dla 2 osób. Bakłażany najlepiej smakują z białym pszen

  • 50 min

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
    olej z pestek winogron
    sól/ pieprz/ tymianek
    jogurt naturalny grecki BIELUCH
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki koperku
    1 średni granat
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone bakłażany z sosem jogurtowym i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (funkcja góra/dół). Bakłażany dokładnie myjemy i przekrawamy wzdłuż (zieloną szypułkę zostawiamy dla ozdoby – nie jest ona jadalna!). Miąższ bakłażana nacinamy małym nożykiem 3-4 razy wzdłuż i kilka razy po skosie – tak aby powstały romby – uważamy aby nie przeciąć skóry. Gotowe połówki bakłażanów rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je olejem z pestek winogron, ile? sporo! Bakłażan trochę wpija olej. Posypujemy je solą, pieprzem, tymiankiem i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy, by trochę przestygły. SOS – jogurt łączymy z koperkiem, solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wyjmujemy pestki z granatu. Bakłażany podajemy polane sosem i obficie posypane granatem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować