Pieczone ziemniaki z dipem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Maria Balon

  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (duże): 10 sztuk
    - olej: 2 łyżki
    - przyprawa do ziemniaków (lub zioła prowansalskie): 1 sztuka
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

    - kremowy twarożek (zmiksowany): 30 dekagramów
    - masło (miękkie lub margaryna): 2 łyżki
    - śmietana (lub jogurt): 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - cebula: 1 sztuka
    - ogórek (długi): 0.5 sztuki
    - posiekany szczypiorek: 1 łyżka
    - pokrojony koperek: 1 łyżka
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Krem

Pieczone ziemniaki z dipem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy przyprawami, obtaczamy w misce w oleju. Pieczemy w żaroodpornym naczyniu około godziny, aż się ładnie zrumienią.
  • 2. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy, ogórek ścieramy na tarce i odciskamy z soku. Wszystko mieszamy z twarożkiem, śmietaną lub jogurtem oraz masłem lub margaryną, szczypiorkiem i koperkiem. Doprawiamy. Ziemniaki przekrawamy na krzyż, rozchylamy i nakładamy dip.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować