Faszerowane ziemniaki to świetny pomysł zarówno na zwykła kolację jak i na przekąskę w trakcie przyjecia. Połączenie gorących pieczonych ziemniaków z zimnym farszem jest idealne!
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
- duży ziemniak: 6 sztuk
- sól: 1 kilogram
FARSZ Z TWAROGU:
- serek "bieluch": 2 opakowania
- rzodkiewki: 1 pęczek
- papryka czerwona: 1 sztuka
- papryka żółta: 1 sztuka
- szczypiorek: 1 pęczek
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Pieczone ziemniaki z zimnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki porządnie myję, szoruję szczoteczką, płuczę i suszę: ręcznikami papierowymi lub naturalnie. Sól rozsypuje na blaszę, na to układam ziemniaki i piekę w 200 stopniach z termoobiegiem, około 1h (w zależności od wielkosci ziemniaków). Powinniśmy wybrać w miarę duże.
W między czasie przygotowuję 3 farsze:
1. Farsz twarogowy - rzodkiewkę, paprykę kroję w kostkę, dodaję posiekany szczypiorek i serek, sól, pieprz, odstawiam do schłodzenia.
2. Farsz z makreli - makrelę rozdrabniam, łączę z posiekaną cebulą, majonezem i koprem, przyprawiam pieprzem, solą, czosnkiem i kurkumą, schladzam.
3. Farsz brokułowy - brokuły gotuję w cząstkach, studzę, dodaję pokrojoną w drobną kostkę fetę i jogurt, pieprz do smaku, dobrze schladzam. Płatki migdałów podsmażam na suchej patelni i posypuję gotowego nafaszerowanego ziemniaka.
Gorące ziemniaki przekrajam w poprzek i faszeruję nadzieniem, dekorujemy według uznania
Komentarze