Ziemniaki, które smakuje jak takie upieczone w ognisku:)
1 godz. 30 min
Składniki:
- ziemniaki - ilość uzależniona od ilości osób lub własnych preferencji
- 1 łyżka oleju - ilośc na ok 6 małych ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków Prymat
- folia aluminiowa
Pieczone ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy- większe ziemniaki przecinamy na pół, a mniejsze zostawiamy w całości. Ziemniaki wrzucamy do garnka, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawą
2.Garnek przykrywamy pokrywką i potrząsamy nim aby olej z przyprawą wymieszał się z ziemniakami.Ziemniaki pozostawiamy na minimum 15 minut aby przeszły przyprawami, w tym czasie folię aluminiową dzielimy na kawałki takiej wielkości aby każdy ziemniak mógłby być dokładnie owinięty.
3.Każdy z ziemniaków owijamy w folię i układamy na blasze z piekarnika lub blszce do pieczenia ciast. Ziemniaki można układać jeden na drugim- zależy ile będziemy piec tych ziemniaków. Ziemniaki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 45 minut do 1h (lub kiedy ziemniaki będą już miękkie).
Komentarze