Pieczone ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Prawie takie jak z ogniska

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg małych ziemniaków
    6 łyżek oliwy z oliwek
    2 świeży rozmaryn
    150 g cebuli
    2 ząbki czosnku, pokrojone
    sól i pieprz

Pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 200C. Ziemniaki obrać i pokroić na 8 grubych klinów. Jeżeli są młode, to nie trzeba ich obierać i wystarczy pokroić na 4 części. Włożyć ziemniaki do dużego rondla z lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut.
    Rozgrzać olej w dużej brytfannie. Odcedzić ziemniaki i wrzucić do brytfanny. Rozmaryn drobno posiekać i posypać ziemniaki.
    Piec ziemniaki w piekarniku przez 20 minut, obracając dwukrotnie podczas pieczenia. Dodać cebulę i czosnek i piec przez kolejne 10 minut, do złotego koloru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natychmiast podawać.

Porady

Można użyć rożnych warzyw, nie tylko ziemniaków np marchew, buraczki itp

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy