Pieczone ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 200C. Ziemniaki obrać i pokroić na 8 grubych klinów. Jeżeli są młode, to nie trzeba ich obierać i wystarczy pokroić na 4 części. Włożyć ziemniaki do dużego rondla z lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut.
Rozgrzać olej w dużej brytfannie. Odcedzić ziemniaki i wrzucić do brytfanny. Rozmaryn drobno posiekać i posypać ziemniaki.
Piec ziemniaki w piekarniku przez 20 minut, obracając dwukrotnie podczas pieczenia. Dodać cebulę i czosnek i piec przez kolejne 10 minut, do złotego koloru. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natychmiast podawać.
Porady
Można użyć rożnych warzyw, nie tylko ziemniaków np marchew, buraczki itp
Komentarze