Pieczone warzywa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chcemy odmienić nasz obiad zastępując tradycyjne buraczki lub marchewkę z groszkiem czymś równie podawanym na ciepło ? – pieczone warzywa będą super alternatywą.Dobrym sposobem na mało pracochłonny obiad jest upieczenie za jednym razem w piekarniku mięsa, ziemniaków i warzyw.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże marchewki
    3 średnie pietruchy
    1 mały seler
    6 pieczarek (kapelusze)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżka suszonej bazylii
    2 łyżki suszonego oregano
    sól
    pieprz

Pieczone warzywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w cienkie słupki. Pieczarki kroimy w większe kawałki.
    Oliwę mieszamy z ziołami zaś warzywa lekko solimy i pieprzymy.
    Warzywa polewamy sosem i dobrze mieszamy. Ja trzymałam warzywa w pudełku całą noc w lodówce ale można również od razu przełożyć do rękawa do pieczenia.

    Pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy