Banalnie prosty w przygotowaniu kurczak. Wystarczy mięso, boczek i suszone pomidory by wyczarować genialnie smacznego i soczystego kurczaka na obiad. Dodatek chrupiącego boczku to strzał w dziesiątkę.
Składniki:
500g mięsa z udek z kurczaka (bez kości)
przyprawa do kurczaka
10 plastrów chudego boczku (125g)
pomidory suszone w oleju
Pieczone udka kurczaka w boczku z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Opruszyć dokładnie z każdej strony przyprawą do kurczaka. Odstawić do lodówki na min 30 min.
2.Na każdym kawałku mięsa ułożyć po 2-3 kawałki odsączonych z oleju suszonych pomidorów. Zrolować mięso w roladkę i dokładnie otoczyć ją 2 plastrami boczku. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i skropić olejem z zalewy z suszonych pomidorów.
3.Piec pod przykryciem godzinę w temperaturze 180 stopniu. Po tym czasie zdjąć pokrywę, piec około 15-20 min do zrumienienia poczku.
Komentarze