pieczona ryba ze szpinakiem

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 10 min

ryba podana w takiej formie smakuje najlepiej

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    2 filety z ryby
    4 kostki mrożonego szpinaku
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego
    1 łyżka serka śmietankowego
    5 ziemniaków
    1 mały burak biały
    2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    1 łyżka masła

    Przyprawy:
    sól
    pieprz
    tymianek
    zioła prowansalskie
    papryka słodka mielona
    sok z cytryny
    pieprz biały i żółty
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczona ryba ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki i buraka kroimy w paseczki jak na frytki. Dodajemy łyżke oliwy, tymianek, zioła, papryke. Całość mieszamy i wykładamy na blache wyłożoną folią aluminiową bądź smarujemy łyżką oliwy na blaszę. Pieczemy ok 45-50 min w temp. 180 stopni.
  • 2. Cebule kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Smażymy na rozgrzanym maśle chwilę. Dodajemy odciśniety z wody szpinak. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy śmietanę i serek. Chwilę smażymy i odstawiamy na bok.
  • 3. Rybę czyścimy, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i cytrynowym, tymiankiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Delikatnie nacieramy każdy kawałek. Wkładamy w folię aluminiową i szczelnie zamykamy. Wkładamy do piekarnika na ok 15 minut.

Porady

Odkąd wybróbowałam mój sposób na pieczoną rybę, tylko tak ja zawsze przygotowuję:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować