Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)

4.5 (176 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Taka delikatna pierś z indyka jest świetna dla dzieci, ponieważ w sklepach dostępne są mocno solone, a solonych rzeczy dzieci nie powinny jeść. Domową wędlinką Córcia się zajada! W upieczonym mięsie nie czuć cebuli, ale nadała pewien smak i aromat.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 duży filet z piersi indyka (około 1,5 kg)
    Marynata:
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1 płaska łyżeczka soli
    3 łyżeczki papryki słodkiej
    1/4 łyżeczki papryki ostrej
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka lubczyku
    Przed pieczeniem:
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka lubczyku
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Pieczona pierś z indyka (dla dzieci) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynujemy mięso 1. W rondelku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut, studzimy. Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dolewamy tyle wody, aby całe było przykryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 godziny (najlepiej na noc).
  • Dookoła przygotowanego mięsa rozkładamy kawałki cebuli 2. Gdy mięso się zamarynuje delikatnie je osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy i nacieramy oliwą z oliwek i oprószamy słodką papryką, majerankiem i lubczykiem. Obok mięsa, na brzegach naczynia rozkładamy kawałki obranej cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze do lekkiego zrumienienia skórki z wierzchu (około 10 minut). Po upieczeniu od razu odsączamy z wytworzonego soku.

Porady

W wersji bardziej "dorosłej" należy bardziej posolić marynatę. Ja dałam malutko, bo dzieci nie powinny jej dostawać wcale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczony filet z indyka

4.47 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczona pierś z indyka

martamp Doskonałe mięsko zarówno na ciepło, jak i na zimno 4 godz. 10 min

To może cię zainteresować