Smakuje wyśmienicie na ciepło do obiadu i na zimno jako domowa wędlina.
Składniki:
• Ok. 1 kg piersi z indyka,
• 2 ząbki czosnku,
• 4 łyżki soli do peklowania(może być zwykła),
• 1 łyżeczka papryki ostrej,
• Liść laurowy i ziele angielskie,
• Oliwa z oliwek,
Pieczona pierś z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, papryką i czosnkiem zgniecionym przez praskę i polać łyżką oliwy z oliwek . Odstawić do lodówki na około 18 godzin. W dużym garnku - takim, do którego swobodnie zmieści się nam cała pierś zagotować wodę. Do wody włożyć pierś, tak, aby cała była zanurzona. Doprowadzić wodę do wrzenia i od tego momentu gotować 3-4 minuty. Wyciągnąć pierś i włożyć do rękawa do pieczenia, dodać liścia laurowego i ziele angielskie, polać odrobiną oliwy, zawiązać. Pierś piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez 1 godzinę. Ok. 15 min przed końcem pieczenia można rozciąć delikatnie rękaw u góry aby pierś ładnie nam się zrumieniła. Po wyjęciu z piekarnika aby mięso ładnie nam się kroiło najlepiej aby chwilę poleżało (około 15-20 min).
Smacznego!
Komentarze