Pieczona papryka z mięsem, kuskusem, pieczarkami i oliwkami

4.49 (189 ocen)

Uwielbiam faszerowaną i pieczoną paprykę pod każdą postacią. Ta sezonowa ma wspaniały aromat po upieczeniu.

Składniki:

  • 3-4 małe papryki
    1 cebula
    kilka czarnych oliwek
    pół szklanki kaszy kuskus
    250 g mięsa mielonego
    100g pieczarek
    1 łyżka papryki mielonej słodkiej
    ząbek czosnku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    olej do smażenia

    ser żółty do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Pieczona papryka z mięsem, kuskusem, pieczarkami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona, oprószyć w środku solą. Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać, pieczarki oczyścić, pokroić na drobne kawałki. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć, wystudzić.
  • Pieczona papryka 2. Do wystudzonych pieczarek dodać mięso,kuskus, przyprawy, koncentrat i pokrojone oliwki. Całość dokładnie wymieszać. Gotowy farsz przełożyć do papryk. Posypać serem. Naczynie do zapiekania skropić olejem, ułożyć papryki i przykryć folią. Piec ok 30 min w temperaturze 200 stopni. Najlepsza na gorąco zaraz po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować