pieczona na warzywach golonka z indyka

4.49 (182 ocen)

Kruche, soczyste i aromatyczne mięso z indyka długo pieczone na pierzynce z warzyw.

Składniki:

  • golonka z indyka o wadze około 1,5 kg
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra
    kmin rzymski
    majeranek
    łyżeczka miodu
    łyżka oleju

    1/4 główki młodej kapusty
    2 marchewki
    korzeń pietruszki
    1/4 selera
    1/4 fenkułu
    por
    2-3 plasterki cytryny
    2-3 cm kawałek świeżego imbiru
    3-4 ziela angielskiego
    2-3 liście laurowe
    papryczka chili
    gałązka rozmarynu
    główka czosnku

    150 ml białego wina półwytrawnego
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona na warzywach golonka z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z indyka nacieramy przyprawami. Odstawiamy na noc do lodówki.
  • 2. W brytfannie układamy pokrojone warzywa. Zalewamy je winem. Posypujemy liśćmi laurowymi, ziarenkami ziela oraz chili. Z główki czosnku odcinamy górę i wkładamy w całości do brytfanny.
  • 3. Golonkę z indyka obsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny. Przykrywamy przykrywką.
  • 4. Mięso wstawiamy do nagrzanego piecyka do 200 stopni C po 20-30 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy 2-3 godziny. W momencie kiedy mięso jest już miękkie odkrywamy i podnosimy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy, aż skórka ładnie się zrumieni.
  • 5. Mięso podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką np. z kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować