pieczona łopatka

4.51 (194 ocen)

zawsze na święta czy większe imprezy piekę domowe mięsa bo są zdrowsze, smaczniejsze, szybko nie zielenieją jak sklepowe i wbrew wszystkiemu czyste mięso wychodzi taniej niż naszprycowane wodą i chemią sklepowe. moja rodzinka lubi moje domowe wędlinki.

Składniki:

  • łopatka do 2 kg
    sól peklująca - 1 torebka
    3 łyżki stołowe soli
    2 ząbki czosnku
    4 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    10 ziaren pieprzu
    4 litry wody
    przyprawa do mięsa Kamis
    majeranek
    słodka papryka
    1 zmiażdżony ząbek czosnku
    2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Wędliny

Pieczona łopatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zalewa do moczenia mięsa:
    woda, sól, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz zagotować i 2 min pogotować. wystudzić pod przykryciem.
    do zimnej zalewy wsypać sól peklujacą, dobrze wymieszać i włożyć mięso.

    wcześniej można sobie odmierzyć ile trzeba wody żeby mięso było zanurzone całkowicie w zalewie.

    tak przygotowane mięso odstawiamy na 3 doby w zimne miejsce- lodówka, ganek z zimną posadzką czy garaż. przynajmniej raz dziennie powinniśmy mięso przekręcić i zamieszać żeby zalewa równo wchodziła w mięso.
    po tym czasie moczenia wyjmujemy mięso na durszlak żeby troszkę ociekło a w tym czasie przygotowujemy przyprawy do natarcia mięsa.
    do miseczki wsyp przyprawę do mięsa kamis, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, zmiażdżony ząbek czosnku i olej. wszystko dobrze wymieszać żeby składniki równomiernie się połączyły i nacieramy mięso z każdej strony.
    natarte mięso układamy w naczynie żaroodporne ( opcjonalnie rękaw do pieczenia) i pieczemy 2 godz i temp 180-200 stopni.

    na 10-15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę żeby mięso się zarumieniło.

    po upieczeniu wyjmujemy na talerz aż do ostygnięcia. wystudzone wkładamy do lodówki żeby " zsiadło się" i było super do krojenia.

    takie pieczone mięso można też podawać na gorąco do ziemniaków z sosem.

Porady

jeśli jest mięso w bardzo dużym zwartym kawałku to można je nakłuwać podczas moczenia w zalewie albo grubą igłą i strzykawką szprycować zalewą- wtedy ma piękny różowy kolor na całości

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować