Świąteczna kutia w formie pieczonej, która pięknie prezentuje się na stole niczym tort. Taka kutia, choć nie w tradycyjnym wydaniu, smakiem tradycji nie urąga.
Składniki:
250 g maku niebieskiego
200 g rodzynków
200 g łuskanych orzechów włoskich (podzielone na polówki lub ćwiartki)
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 fiolka aromatu migdałowego (2,5 ml)
500 ml śmietanki 12%
3 jajka
2/3 szklanki płynnego miodu
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
Pieczona kutia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak gotować w śmietance 15 min, często mieszając. Wystudzoną masę zmielić w maszynce do mięsa.
Rodzynki oraz orzechy sparzyć , następnie osączyć.
Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i dokładnie wymieszać.
2.Masę wyłożyć do okrągłej formy (o średnicy 28 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
Komentarze