Pieczona kulka - szynka

4.47 (158 ocen)

Pyszna , soczysta szynka marynowana w domowych aromatyzowanych olejach. Nic dodać nic ująć po prostu palce lizać !!

Składniki:

  • ok 1,5 kg szynki wieprzowej "kulki"
    po 1 łyżeczce : bazylii , papryki słodkiej mielonej
    6 łyżek domowego aromatyzowanego oleju
    6 łyżek oleju z pieczonych papryk
    2 szczypty soli morskiej świeżo zmielonej
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Pieczona kulka - szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę delikatnie nacinamy z wierzchu i po bokach
  • image-1c8g9oh 2. Szynkę polewamy olejem aromatyzowanym.
    Szynkę posypujemy przyprawami a następnie delikatnie polewamy olejem spod papryk.
  • 3. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin !!
  • 4. Po upływie tego czasu z szynki ściągamy folię. Szynkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy 30 minut, Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę.
    Szynkę od czasu do czasu polewamy olejem spod szynki

Porady

Olej spdo papryk http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pieczona-papryka-w-oleju Olej aromatyzowany : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/olej-chilli-z-ziolami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować