Ostra i przeniknięta smakiem papryk karkówka. Jednakże pierwsze skrzypce gra cytryna a za nią musztarda, którą czuć w każdym kęsie. Syty i prosty pomysł na obiad.
Składniki:
1,2 kg karkówki
50 ml oleju z cytryną i bazylią
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
Chili pieprz cayenne
2 łyżki musztardy miodowej
1 marchewka
1 młoda cukinia
8 pieczarek
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
Oliwa z oliwek
Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki i musztardy z dodatkiem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę kroimy w paseczki. Doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz pieprzem kajeńskim. Dolewamy olej z cytryną i bazylią oraz musztardę miodową. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki.
2.Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka.
3.Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy.
4.Dokładamy mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 60 minut w 200*C.
Komentarze