Kocham połączenie owoców z mięsem. Czatnej to gęsty sos indyjski, sporządzany z owoców, warzyw z dodatkiem rodzynek i cebuli.
Składniki:
ok1-1,5 kg karkówki wieprzowej
Czatnej z brzoskwiń:
puszka brzoskwiń w syropie
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka kolendry
pół łyżeczki mielonego imbiru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka musztardy (u mnie miodowa)
pół łyżeczki soli
50 ml octu winnego
30 g cukru
2 łyżki rodzynek
Pieczona kakrówka z czatnejem (chutney) brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, zostawić na noc w lodówce. Brzoskwinie pokroić na mniejsze części, cebulę obrać, posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do malaksera i zmiksować ok 15 sekund. Można to zrobić blenderem ale dużo dłużej.
2.W naczyniu do zapiekania położyć mięso i dokładnie z każdej strony, grubo posmarować sosem, resztę sosu wlać do naczynia. Piec ok 1,5 godziny w temperaturze 200-220 stopni. Podawać z ryżem i świeżą sałatą. (ja piekłam w dwóch naczyniach mała i dużą porcję mięsa, bo miałam w dwóch różnych kawałkach)
Komentarze