Pieczona kaczka w czerwonym winie z rozmarynem i boczkiem

0 (0 ocen)

Pyszne danie w sam raz na niedzielny obiad. Kaczka jest nadziana młodymi ziemniaczkami, cebulką i rozmarynem. Długo pieczona, podlewana czerwonym winem, obłożona boczkiem, który zapobiega wysychaniu mięsa wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 1 Kaczka ok 2 kg
    duży pęczek świeżego rozmarynu
    200 ml czerwonego półwytrawnego wina
    ok 500 g drobnych, młodych ziemniaków
    1 duża cebula
    300 g wędzonego boczku
    4 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki chili
    kilka owoców jałowca
    1 łyżeczka przyprawy do drobiu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona kaczka w czerwonym winie z rozmarynem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ewpvw4 1. Kaczkę umyć i oczyścić. Z przypraw, przeciśniętego przez praskę czosnku i oleju przygotować marynatę. Natrzeć kaczkę z zewnątrz i wewnątrz marynatą i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • image-0c4j3ww 2. Ziemniaki obrać, cebulę pokroić w piórka. Do środka kaczki włożyć ziemniaki, cebulę i część posiekanego rozmarynu. Resztą rozmarynu posypać wierzch kaczki. Całą kaczkę obłożyć plasterkami boczku, aby była cała przykryta. Piec w żaroodpornym lub glinianym (ja w takim piekłam) naczyniu przez 2,5 godziny w 170 st polewając kaczkę co pół godziny winem. Po upływie 2,5 zdejmujemy boczek na boki brytfanki i włączamy funkcję grilla. Pieczemy jeszcze przez 15 min z jednej i 15 min z drugiej strony kaczki tak aby się zarumieniła. Podajemy z czerwonym winem i ulubioną surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować