Kaczka jest pełna aromatów ziół i czosnku, całość dopełnia farsz i pieczone w kaczym tłuszczu ćwiartki ziemniaków.Na niedzielny obiad lub na przyjęcie gości.
Pieczona kaczka faszerowana pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę umyć i oczyścić i zaszyć od strony kupra. Czosnek przecisnąć przez praskę, z gałązek obrać listki rozmarynu i tymianku i drobno je pokroić. Czosnek wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem niedźwiedzim i natrzeć tym kaczkę. Odstawić na co najmniej godzinę. W tym czasie pieczarki oczyścić i przekroić na połówki. Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dorzucić pieczarki. Doprawić solą i pieprzem i smażyć aż się zrumienią. Pietruszkę, koperek i szczypior dokładnie umyć, osuszyć i drobno pokroić, wymieszać z przestudzonymi pieczarkami.Tak przygotowanym farszem napełnić kaczkę, a następnie zaszyć ją od strony szyi. Kaczkę piec przez 2 i 1/2 godz w 180 st bez termoobiegu. Godzinę przed końcem pieczenia dodać pokrojone w ćwiartki i posolone ziemniaki. (Aby się zrumieniły polać je tłuszczem wytopionym z kaczki). Piekarnik przełączyć na funkcję grilla i piec tak do końca czasu pieczenia. Smacznego!
Komentarze