Pieczona kaczka faszerowana pieczarkami

4.46 (151 ocen)

Kaczka jest pełna aromatów ziół i czosnku, całość dopełnia farsz i pieczone w kaczym tłuszczu ćwiartki ziemniaków.Na niedzielny obiad lub na przyjęcie gości.

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze 2 kg
    600 g pieczarek
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    6 ziemniaków
    1/2 pęczka koperku
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 pęczka szczypiorku
    2 gałązki rozmarynu
    5 gałązek tymianku
    suszony czosnek niedźwiedzi
    sól
    pieprz
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.46 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona kaczka faszerowana pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona kaczka faszerowana pieczarkami 1. Kaczkę umyć i oczyścić i zaszyć od strony kupra. Czosnek przecisnąć przez praskę, z gałązek obrać listki rozmarynu i tymianku i drobno je pokroić. Czosnek wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem niedźwiedzim i natrzeć tym kaczkę. Odstawić na co najmniej godzinę. W tym czasie pieczarki oczyścić i przekroić na połówki. Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dorzucić pieczarki. Doprawić solą i pieprzem i smażyć aż się zrumienią. Pietruszkę, koperek i szczypior dokładnie umyć, osuszyć i drobno pokroić, wymieszać z przestudzonymi pieczarkami.Tak przygotowanym farszem napełnić kaczkę, a następnie zaszyć ją od strony szyi. Kaczkę piec przez 2 i 1/2 godz w 180 st bez termoobiegu. Godzinę przed końcem pieczenia dodać pokrojone w ćwiartki i posolone ziemniaki. (Aby się zrumieniły polać je tłuszczem wytopionym z kaczki). Piekarnik przełączyć na funkcję grilla i piec tak do końca czasu pieczenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować