Zdrowe śniadania powinny być dla nas czymś normalnym, niestety mało kiedy poświęcamy im więcej uwagi, ze względu na poranną porę. A warto! Tak jak w przypadku tej jaglanki. Smacznie, zdrowo i kolorowo!
Składniki:
Dla 6 osób:
2 woreczki kaszy jaglanej
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
½ szklanki jagód leśnych (mrożonych)
1 szklanka malin
1 banan
1 jabłko
½ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki płatków migdałów
½ suszonej żurawiny
2 łyżki dżemu z dzikiej róży
½l mleka
3 jajka
Ewentualnie mleczko kokosowe
Masło do wysmarowania formy
Pieczona jaglanka z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę smarujemy tłuszczem. Sypką kaszę jaglaną mieszamy z cynamonem, płatkami owsianymi i cukrem, a następnie dosypujemy owoce (większe kroimy na małe kawałki) z posiekanymi drobno orzechami, płatkami migdałów i żurawiną.
Mleko łączymy z jajkami i dżemem. Zalewamy przygotowane składniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 1 godzinę. Gotową pieczoną jaglankę dzielimy na porcje, a każdą jeśli chcemy- polewamy odrobiną mleczka kokosowego i dekorujemy owocami. Podajemy na ciepło.
Komentarze