Bardzo smaczna i aromatyczna golonka dla " tygrysków " lubiących mięska.Typowo męskie danie.Mnie również bardzo smakowała,ponieważ kapusta i owoce zniwelowały niewielką ilość tłuszczu zawartego w mięsie.Polecam .
Pieczona golonka z żurawiną w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Golonkę oczyścić,umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Naciąć skórkę w kratkę z dwóch stron,natrzeć solą,pieprzem,octem balsamicznym.
2.
Obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki,listkami laurowymi i zielem angielskim.Ułożyć w naczyniu ceramicznym lub szklanym i wstawić na 24 godz.do lodówki.
3. Zamarynowaną golonkę razem z marynatą włożyć do woreczka do pieczenia,wlać 1 szk.wody,związać końce i ułożyć na polanej wodą blaszce do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 60 min.
4.
Do garnka wlać ok.1 litra wody,włożyć kapustę / jeśli jest zbyt kwaśna to przepłukać w wodzie /,suszone owoce i zagotować.Na kapustę wyłożyć opieczoną golonkę razem z wytworzonym sosem i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.Przyprawić ewentualnie do smaku przyprawami oraz miodem.
Komentarze