PIECZONA GOLONKA Z ŻURAWINĄ W KAPUŚCIE

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i aromatyczna golonka dla " tygrysków " lubiących mięska.Typowo męskie danie.Mnie również bardzo smakowała,ponieważ kapusta i owoce zniwelowały niewielką ilość tłuszczu zawartego w mięsie.Polecam .

Składniki:


  • 1 chuda golonka tylna wieprzowa
    0,70 dkg.kapusty kiszonej
    8 dkg.żurawiny suszonej
    8 dkg.śliwek suszonych
    4 listki laurowe
    8 ziarenek ziela angielskiego
    2 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżeczka miodu naturalnego
    4 ząbki czosnku
    sól,pieprz czarny,vegeta do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Pieczona golonka z żurawiną w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczona golonka z żurawiną w kapuście 1.




    Golonkę oczyścić,umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.Naciąć skórkę w kratkę z dwóch stron,natrzeć solą,pieprzem,octem balsamicznym.

  • pieczona golonka z żurawiną w kapuście 2.

    Obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki,listkami laurowymi i zielem angielskim.Ułożyć w naczyniu ceramicznym lub szklanym i wstawić na 24 godz.do lodówki.
  • 3. Zamarynowaną golonkę razem z marynatą włożyć do woreczka do pieczenia,wlać 1 szk.wody,związać końce i ułożyć na polanej wodą blaszce do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 60 min.
  • 4.
    Do garnka wlać ok.1 litra wody,włożyć kapustę / jeśli jest zbyt kwaśna to przepłukać w wodzie /,suszone owoce i zagotować.Na kapustę wyłożyć opieczoną golonkę razem z wytworzonym sosem i gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.Przyprawić ewentualnie do smaku przyprawami oraz miodem.
  • pieczona golonka z żurawiną w kapuście 5.
    Podawać z pieczywem,ziemniakami lub kaszą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować