Pieczona brukselka (sałatka na ciepło)

4.49 (156 ocen)

  • 30 min

Smakuje zupełnie inaczej, niż gotowana. Pysznie smakuje w połączeniu z jabłkami, marchewką, cebulą, żurawiną i orzechami, polana lekkim dressingiem.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g brukselki
    1 cebula
    1 marchew
    1 jabłko (antonówka, reneta)
    4 łyżki oliwy
    1 łyżka glassy balsamicznej
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka miodu
    2 łyżki żurawiny
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    sól morska
    pieprz czarny

Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Pieczona brukselka (sałatka na ciepło) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę obrać w uszkodzonych liści, większe główki przekroić na pół. Marchewkę pokroić w większą słomkę, jabłko obrać, pokroić w ósemki, cebulę w piórka. Marchew i brukselkę wyłożyć na blachę, skropić połową oliwy, oprószyć solą i pieprzem, wstawić od nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut w temp 180stC, dodać cebulę i jabłko, piec jeszcze 10 minut. Warzywa przełożyć do miski (ostrożnie z jabłkiem, lubi się rozpadać;). Z pozostałej oliwy, miodu, glassy i soku z cytryny przygotować dressing, mieszając wszystko razem. Polać warzywa, posypać żurawiną i orzechami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Jabłka Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować