Potrawa jest bardzo prosta w wykonaniu, a jaka smaczna. Idealna na niedzielny obiad.
2 godz.
Składniki:
1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/5 pora
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
przyprawa do mięs
Pieczona wieprzowina w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, ząbki czosnku obieramy i kroimy w plastry. Mięso nacieramy solą, pieprzem i przyprawami, obkładamy cebulą i czosnkiem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i marynujemy przez 5 godzin w lodówce.
2. Obieramy warzywa, kroimy w paski i dokładamy je do mięsa.
3. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200oC, po 15 minutach mięso podlewamy szklanką wody. Mięso pieczemy przez 1,5 godziny.
Porady
Jeśli chcemy mieć przypieczoną skórkę ostanie 20 minut pieczemy bez przykrycia.
Komentarze