Pieczona wątróbka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na urlopie wychowawczym. Przepis na tę wątróbkę dostałam od mamy. Postanowiłam jednak trochę go urozmaicić.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 3 udka z kurczaka
    ● 30 dag wątróbek drobiowych
    ● czerstwa bułka
    ● jajko
    ● natka pietruszki
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa kebab-gyros
    ● oliwa

Pieczona wątróbka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy,
    kroimy w ćwiartki i smarujemy
    oliwą. Oprószamy przyprawą
    kebab-gyros. Udka obgotowujemy
    i studzimy. Smarujemy
    oliwą i oprószamy przyprawą
  • 2. Wątróbki oczyszczamy
    z błon, myjemy i przepuszczamy
    przez maszynkę. Dodajemy
    namoczoną w wodzie i odciśniętą
    bułkę. Wbijamy jajko, wsypujemy
    posiekaną natkę i doprawiamy
    solą. Wyrabiamy.
  • 3. Udka, ziemniaki i masę wkładamy
    do brytfanny i pieczemy
    ok. godziny w 200 °C.

Porady

W piekarniku z termoobiegiem potrawę pieczemy w temperaturze 180 °C. Masa wątrobiana świetnie nadaje się do faszerowania kurczaka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2010

Komentarze

Podobne przepisy