Pięcioprzemianowa zupa śniadaniowa

4.47 (172 ocen)

To idealna zupa śniadaniowa, doskonale rozgrzewa, doda nam energii na cały dzień. Oryginalny przepis pochodzi z książki “Filozofia zdrowia” Anny Ciesielskiej. Jest to potrawa łatwa i szybka w przygotowaniu, a niezbędna w codziennym żywieniu.

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki kurkumy
    4-5 łyżki kaszy jaglanej
    2-3 łyżki płatków owsianych
    1/4 łyżeczki imbiru
    Sól do smaku

    1 starte jabłko
    5 orzechów włoskich
    Garść rodzynek
    1 łyżeczka masła

    Miód do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Pięcioprzemianowa zupa śniadaniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy około 1 litr wody. Wrzucamy do niej po kolei kurkumę, kaszę jaglaną, płatki owsiane, imbir i sól. Całość gotujemy 30 minut.
  • 2. Po tym czasie dodajemy starte na grubych oczkach tarki jabłko. Jeżeli zupa jest dla nas za gęsta dodajemy wrzącej wody. Orzechy siekamy i dodajemy do zupy razem z rodzynkami i masłem. Całość gotujemy kolejne 10 minut.
  • 3. Na koniec dodajemy miód. Mieszamy i podajemy.

Porady

"Zupa ma właściwości rozgrzewająco-neutralne, jej energia jest skierowana głównie do żołądka i śledziony (trzustki). Polecam ją wszystkim, którzy czują się zmęczeni i osłabieni." Ważna jest kolejność dodawania składników oraz długość gotowania. Przepis można modyfikować dodając zamiast rodzynek daktyli lub figi, zamiast orzechów migdałów, a zamiast jabłka soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować