Piczone żeberka z warzywami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne żeberka.Goście będą zachwyceni.POLECAM.!!TORPEDA!!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2kg.żeberek
    Marynata:
    2 marchewki obrane,pokrojone w plasterki
    2 cebule obrane pokrojone w piórka
    3 łodygi selera naciowego pokrojone w grube słupki
    2 pietruszki korzeń obrane pokrojone w plasterki
    kilka gałązek lubczyku
    gałązka świeżego rozmarynu
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki octu balsamicznego
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju rzepakowego
    sól,pieprz,pieprz ziołowy,papryka słodka i ostra,kozieradka,imbir,majeranek
    szklanka ciemnego piwa

Piczone żeberka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka tniemy na mniejsze kawałki.Składniki marynaty dokładnie mieszamy (prócz ciemnego piwa) w dużej misce,wkładamy żeberka,obtaczamy marynatą,wstawiamy do lodówki na 2 dni.Po czasie żeberka przekładamy do żaroodpornego naczynia ,dodajemy część marynaty,zalewamy ciemnym piwem,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C,pieczemy do miękkości ok.90minut,obracając,polewając od czasu do czasu.Żeberka porcjujemy na talerzach,podajemy z tłuczonymi ziemniakami.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy