Ciasto piaskowe z porzeczkami, podwójną masą serową i krokantem owsiano-kokosowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Nieskomplikowane ciasto piaskowe z czerwonymi porzeczkami. Do tego masa w stylu sernika na zimno o dwóch smakach - kawowym i poziomkowym. Całość przykryta bardzo ciekawym i chrupiącym krokantem z płatków owsianych i kokosa. Ciasto cieszy oko i świetnie smakuje.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka)
    250 g masła lub margaryny
    1/2 szklanki oleju
    3 jajka
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g jagód czerwonej porzeczki

    Krokant:
    2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    2 jajka

    Baza do masy serowej:
    1 i 1/2 kg serka homogenizowanego chudego 0,3% tłuszczu
    500 g miękkiego masła

    Dodatki do masy kawowej:
    340 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% tłuszczu
    5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (granulki)
    3 łyżki cukru
    8 łyżeczek żelatyny wieprzowej
    niewielka ilość wody

    Dodatki do masy poziomkowej:
    2 opakowania galaretki o smaku poziomkowym (na 1/2 L wody każde)
    1 i 1/2 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Placek Desery Galaretki

Ciasto piaskowe z porzeczkami, podwójną masą serową i krokantem owsiano-kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piaskowiec z porzeczkami, podwójną masą serową i krokantem owsiano-kokosowym 1. Na ciasto masło ub margarynę rozpuścić, wystudzić. Dodać cukier, wlać olej, wbić jajka, wsypać proszek do pieczenia - utrzeć. Następnie wsypać proszek budyniowy oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać owocami, lekko je dociskając. Piec ok. 30 min (180 st. C). Wystudzić.
  • Piaskowiec z porzeczkami, podwójną masą serową i krokantem owsiano-kokosowym 2. Składniki przeznaczone na krokant dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min, do zrumienienia (180 st. C). Wystudzony krokant drobno pokruszyć.
  • Piaskowiec z porzeczkami, podwójną masą serową i krokantem owsiano-kokosowym 3. Bazę na masę serową przygotować, ucierając serek z masłem. Całość podzielić na 2 równe części.
    Przygotować masę kawową - mleko zagęszczone, cukier i kawę zagotować, następnie wystudzić. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia. Żelatynę wymieszać z ugotowaną kawą, całość wlać do połowy mieszanki sera i masła. Masę wyłożyć na placek piaskowy. Włożyć do lodówki do stężenia.
  • Piaskowiec z porzeczkami, podwójną masą serową i krokantem owsiano-kokosowym 4. Przygotować masę poziomkową - oba opakowania galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z pozostałą ilością bazy do masy serowej. Całość wyłożyć na stężałą masę kawową.
  • Piaskowiec z porzeczkami, podwójną masą serową i krokantem owsiano-kokosowym 5. Wierzch ciasta posypać przygotowanym krokantem. Formę ponownie włożyć do lodówki, by ciasto całkowicie się zestaliło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować