Piaskowiec z nutą cytrynowo-pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 60 min

To puszyste i pyszne ciasto nadaje się również do przekładania rozmaitymi kremami. Jednak ja najbardziej lubię je suche, z kubkiem gorącego mleka.

  • 60 min

Składniki:

  • -4 jaja
    -1 szklanka cukru
    -1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
    -1 kostka (250 g) margaryny
    -1 buteleczka (10 ml) aromatu pomarańczowego
    -1 cytryna
    -1 szklanka mąki pszennej
    -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    dodatkowo:
    -odrobina margaryny i bułka tarta do wysmarowania tortownicy

Piaskowiec z nutą cytrynowo-pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy i lekko studzimy (tak, żeby była ciepła nie gorąca)
  • 2. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i startą żółtą częścią skórki z cytryny.
  • 3. Jajka ucieramy z cukrem w głębokiej misce. Stopniowo, ciągle miksując wsypujemy wymieszaną mąkę. Miksujemy na gładką masę.
  • 4. Wlewamy ciepłą margarynę i aromat. Dokładnie wszystko miksujemy.
  • 5. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy