Ciasto piaskowe, lekko wilgotne, miękkie. Pyszny dodatek stanowią masa malinowa i dynia. Wierzch ciasta wieńczy syrop. Pyszności do popołudniowej kawki :)
Składniki:
Ciasto piaskowe:
400 g mąki pszennej
250 g margaryny
1 szklanka oleju
300 g cukru
5 jajek
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka każde)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa malinowa:
450 g malin
1 opakowanie kisielu truskawkowego bez cukru (na 1/2 L wody)
3 łyżki cukru
Piaskowiec malinowo - dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki masy malinowej dokładnie wymieszać i zagotować. Lekko ostudzić.
2.Na ciasto piaskowe margarynę rozpuścić, dodać olej i cukier - utrzeć. Następnie wbić jajka i nadal ucierać. Dodać proszek budyniowy i proszek do pieczenia - wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć do blachy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozprowadzić masę malinową, robiąc fantazyjny wzór.
3.Masę malinową obłożyć pokrojoną na małe kawałki dynią. Piec 45 min (180 - 200 st. C).
4.Upieczone ciasto wystudzić.
5.Składniki syropu gotować 5 min. Lekko ostudzić i polać ciasto.
Komentarze