Pianka z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy.
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki chłodnej wody,gdy napęcznieje wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą aby się rozpuściła, lekko studzimy.
Pomarańcze szorujemy pod gorącą wodą i obieramy tak, aby odsłonić miąższ.
2.Chłodną, ale płynną galaretkę miksujemy aż się mocno spieni,dodajemy cukier i ser po łyżce, ciągle miksując, na końcu wlewamy cienkim strumieniem żelatynę.
3.Foremkę wykładamy folią spożywczą, wylewamy 1/3 masy i układamy wzdłuż 3 pomarańcze, zalewamy resztą pianki.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Po wyjęciu z blaszki zdejmujemy folię i wierzch dekorujemy plastrami czwartej pomarańczy.
Komentarze