Pianka z pomarańczą

0 (0 ocen)

Pyszny deser

Składniki:

  • 300 g sera wiaderkowego
    1 galaretka cytrynowa
    3 kopiaste łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    4 małe słodkie pomarańcze

    mała foremka 20x10 cm
    folia spożywcza

Pianka z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy.
    Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki chłodnej wody,gdy napęcznieje wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą aby się rozpuściła, lekko studzimy.
    Pomarańcze szorujemy pod gorącą wodą i obieramy tak, aby odsłonić miąższ.
  • 2. Chłodną, ale płynną galaretkę miksujemy aż się mocno spieni,dodajemy cukier i ser po łyżce, ciągle miksując, na końcu wlewamy cienkim strumieniem żelatynę.
  • 3. Foremkę wykładamy folią spożywczą, wylewamy 1/3 masy i układamy wzdłuż 3 pomarańcze, zalewamy resztą pianki.
    Odstawiamy do lodówki do stężenia.
    Po wyjęciu z blaszki zdejmujemy folię i wierzch dekorujemy plastrami czwartej pomarańczy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy