Pianka z owocami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To idealna propozycja na spotkanie przy kawie w gronie przyjaciół. Ciasto jest bardzo lekkie i smaczne.

Składniki:

  • 6 jajek
    po 1 szkl. cukru i mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 galaretki cytrynowe
    500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
    2 galaretki malinowe lub truskawkowe
    50 dag mieszanki owoców, np. brzoskwiń, jasnych i ciemnych winogron, malin i jagód
    tłuszcz do formy

Pianka z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy. Dodajemy żółtka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem. Miksujemy. Wlewamy do natłuszczonej formy (25x40 cm). Pieczemy 35 minut w ok. 170 °C.
  • 2. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 l wrzącej wody, a malinowe w 750 ml. Odstawiamy, aby lekko stężały. Owoce myjemy i osuszamy. Większe kroimy.
  • 3. Tężejącą galaretkę cytrynową mieszamy z mlekiem i wylewamy na biszkopta. Schładzamy. Układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką
    malinową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy