Pianka waniliowa z galaretką na biszkopcie

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

To wyjątkowo ekspresowe ciasto. Delikatne i pyszne, ucieszy każde podniebienie. Nawet osoby li-czące kalorie chętnie po to ciasto sięgają.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka przesianej maki tortowej
    ¾ szklanki cukru
    6 jajek ( rozm. L)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczka octu.
    Pianka:
    400 g serek homogenizowany waniliowy ( 7%)
    3 galaretki różne kolorowy.
    Dekoracja: posypka czekoladowa ( dla osób liczących kalorie można zrezygnować)
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pianka waniliowa z galaretką na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pianka waniliowa z galaretką na biszkopcie 1. Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żół-tek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku.
    2 galaretki ( dwa różne kolory ) zrobić według przepisu i stężałe pokroić w kostkę.
    Trzecią galaretkę rozpuścić w wodzie ujmując ½ szklanki wody. Gdy będzie miała już konsystencje tężejącą połączyć delikatnie miksując ze schłodzonym serkiem waniliowym. Gotową pianę wylewamy na zimny biszkopt i na to posypujemy galaretki pokrojone w kostkę wierzch ciasta można posypać czekoladą w posypce lub zetrzeć czekoladę, albo nie dawać nic.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować