Pianka Cyytrynowa

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Pyszne, delikatne i lekkie ciasto:) W sam raz na niedzielne popołudnie !

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 7 jaj
    - 1 szklanka cukru
    - 2 budynie waniliowe ( 60 g )
    - 1 szklanka mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka kakao

    Krem:
    - 1 puszka brzoskwiń
    - 2 galaretki cytrynowe
    - 2 budynie śmietankowe z cukrem
    - 1 margaryna
    - 2 żółtka

    Posypka kokosowa:
    - 10 dag wiórek kokosowych
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pianka cyytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać szklankę cukru i ubić.Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do białek i wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z budyniem i kakaem wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 35 min w temp. 180* C . Po wystygnięciu ciasto przekroić na pół..

  • 2. Posypka kokosowa:
    Roztopić masło. Prażyć na nim wiórki kokosowe z cukrem. Ostudzić.
  • 3. Krem:
    Brzoskwinie odcedzić i pokroić w kostkę. Sok uzupełnić wodą do 1 litra i ugotować na nim budynie. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Budyń ostudzić. Jaja sparzyć. Margarynę utrzeć z żółtkami i dodawać po 1 łyżce zimnej masy. Odłożyć kilka łyżek masy . Do reszty dodać brzoskwinie i wymieszać. Masą przełożyć biszkopt. Odłożoną masą posmarować wierzch i posypać zimnymi wiórkami kokosowymi.

    SMACZNEGO :)!

Porady

Do biszkoptu zamiast budyniu waniliowego i kakao można dodać budyń czekoladowy, a wierzch ciasta posypać startą czekoladą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować