Piankowe serce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sok z winogron zagotować, rozpuścić w nim 3 łyżeczki żelatyny. Odstawić do ostygnięcia.
2.Śmietanę ubić na sztywno, powoli dodać 1 łyżkę cukru pudru. Następnie porcjami przekładać ubitą śmietanę do wystudzonego lekko tężejącego soku winogronowego. Trochę śmietany zostawić do dekoracji. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać na gładką, jednolita masę. Przełożyć najlepiej do foremki w kształcie serca wyłożonej folia aluminiową i wstawić do lodówki, aż masa całkowicie stężeje.
3.Po stężeniu masy wyjmujemy ją delikatnie z foremki i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą zabarwioną szczyptą czerwonego barwnika.
4.Tak gotowe serce układamy na pokrojonych w plasterki bananach. Dekorujemy brzegi resztą ubitej śmietany. Na koniec śmietanę posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Porady
Jeżeli nie mamy formy w kształcie serca można masę wylać na inną nie dużą blachę, a po stężeniu wyciąć serce.
Komentarze