Ciasto do którego wykorzystanie zbędnych białek, ciasto proste w przygotowaniu bardzo smaczne choć jest to ciasto dla tych co nie boją się surowych jajek.
Składniki:
ciasto:
3 białka
3 łyżki wody
szczypta soli
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
masa piankowa:
8 białek
8 łyżeczek żelatyny
8 łyżek wody
1 szklanka cukru
1/2 pomarańczy
dodatkowo:
3 łyżki płatków róż ucieranych z cukrem lub dowolna marmolada
20 dag czekolady gorzkiej
2 łyżki śmietany 30%
Piankowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do białek dodać sól oraz zimna wodę, ubić na sztywno w trakcie dodać cukier i ubić na szklistą białą bezę, następnie połączyć z przesianą mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać sok cytrynowy, wymieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki ( 33 cm na 22 cm)i piec w temp. 180 st około 10 minut.
2.Masa piankowa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i podgrzewając rozpuścić, następnie przestudzić.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier. Do bardzo dobrze ubitej piany z białek dodać płynną żelatynę i cały czas ubijać na koniec dodać sok wyciśnięty z pomarańczy ( może być z cytryny)
3.Upieczone ciasto po przestudzeniu posmarować konfiturą ( bardzo cienka warstwa) i od razu po przygotowaniu wylać masę piankową, wyrównać i wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany i po przestudzeniu polać nią ciasto, odstawić do zastygnięcia.
Ciasto należy koniecznie kroić ogrzanym w gorącej wodzie nożem i pamiętać o dokładnym umyciu i sparzeniu jajek przed zrobieniem ciasta.
Komentarze