Ciasto pinacolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, a następnie ciągle miksując, proszek do pieczenia oraz mąki. Ciasto wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180oC ok. 20 minut – do tzw. „suchego patyczka”.
2.Budyń
Mleko zagotowujemy. Sok z ananasa odlewamy do miseczki, dodajemy do niego cukier, budynie oraz żółtka. Tak przygotowany budyń wlewamy do gotującego się mleka i mieszając gotujemy, aż będzie gęsty. Następnie całkowicie studzimy. Margarynę ucieramy mikserem na puch, po czym ciągle miksując dodajemy po łyżce zimny budyń i ucieramy na gładką masę. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę owoce ananasa i delikatnie mieszamy.
3.Beza
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy kokos i mieszamy przez chwilę na najniższych obrotach miksera. Bezę wylewamy do wysmarowanej i obsypanej mąką blachy do pieczenia - tej samej, w której pieczony był biszkopt. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 35 minut. Całkowicie studzimy.
4.Polewa
Margarynę całkowicie rozpuszczamy, następnie dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy do zagotowania. Studzimy.
5.W blaszce, w której pieczony był biszkopt oraz beza kokosowa układamy na spodzie biszkopt, następnie wykładamy na niego budyń ananasowy. Na budyń wykładamy bezę kokosową i polewamy polewą czekoladową
Komentarze