Ciasto pinacolada

4.5 (171 ocen)

  • 3 godz.

Super ciacho, gwarantuję, że każdemu będzie smakowało

  • 3 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI
    1) Biszkopt
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2) Budyń ananasowy
    • 1 puszka ananasa
    • 4 łyżki cukru
    • 2 szklanki mleka
    • 2 budynie śmietankowe
    • Kostka margaryny
    • 4 żółtka
    3) Beza kokosowa
    • 200 g wiórek kokosowych
    • 4 białka
    • ¾ szklanki cukru
    4) Polewa
    • ½ kostki margaryny\
    • 2 łyżki cukry
    • 2 łyżki kakao
    • 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pinacolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, a następnie ciągle miksując, proszek do pieczenia oraz mąki. Ciasto wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180oC ok. 20 minut – do tzw. „suchego patyczka”.
  • 2. Budyń
    Mleko zagotowujemy. Sok z ananasa odlewamy do miseczki, dodajemy do niego cukier, budynie oraz żółtka. Tak przygotowany budyń wlewamy do gotującego się mleka i mieszając gotujemy, aż będzie gęsty. Następnie całkowicie studzimy. Margarynę ucieramy mikserem na puch, po czym ciągle miksując dodajemy po łyżce zimny budyń i ucieramy na gładką masę. Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę owoce ananasa i delikatnie mieszamy.
  • 3. Beza
    Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy kokos i mieszamy przez chwilę na najniższych obrotach miksera. Bezę wylewamy do wysmarowanej i obsypanej mąką blachy do pieczenia - tej samej, w której pieczony był biszkopt. Pieczemy w temperaturze 180oC przez około 35 minut. Całkowicie studzimy.
  • 4. Polewa
    Margarynę całkowicie rozpuszczamy, następnie dodajemy cukier, kakao i mleko. Mieszamy do zagotowania. Studzimy.
  • 5. W blaszce, w której pieczony był biszkopt oraz beza kokosowa układamy na spodzie biszkopt, następnie wykładamy na niego budyń ananasowy. Na budyń wykładamy bezę kokosową i polewamy polewą czekoladową

Porady

Wymiary formy do pieczenia 25x35 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować