Pasta z rzeżuchy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierwszy raz zrobiłam je rok temu, za namową córki. Od tej pory przygotowujemy je bardzo często, nie tylko wiosną, czy z okazji Wielkiejnocy. Na co dzień stanowi wspaniały dodatek do chleba i makaronu, w okresie Wielkanocnym polecam podawać je jako dodatek do jajek i mięs.

Składniki:

  • - szklanka rzeżuchy (ok. 4-5 garści),
    - 1/3 oleju rzepakowego,
    - ok. 1/2 szklanki nasion łuskanego słonecznika,
    - 1 łyżka drobno startego parmezanu (lub ostrego, żółtego sera)
    - 1 ząbek czosnku,
    - 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
    - 1/2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej,
    - sól morska,
    - czarny pieprz.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dania z makaronem Dodatki Pasty

Pasta z rzeżuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzeżuchę myjemy, dokładanie osuszamy. Ząbek czosnku obieramy i kroimy na plasterki.
    Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni (ok. 2 minuty), od czasu do czasu mieszając i uważając, by się nie przypaliły, studzimy.
  • 2. Rzeżuchę, słonecznik, czosnek, skórkę i sok z cytryny umieszczamy w misce i rozdrabniamy blenderem. Następnie stopniowo, cienką strużką wlewamy olej i dokładnie miksujemy (jeżeli pasta jest zbyt sucha, dodajemy jeszcze 1-2 łyżki oleju). Na koniec, pesto doprawiamy do smaku solą morską i czarnym pieprzem.

    Tak przygotowane pesto, możemy przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni - zamknięte w hermetycznym pojemniku lub słoiku zalane ok.1 cm warstewką oleju lub oliwy.

Porady

Nasiona słonecznika można zastąpić także orzechami włoskimi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki Rzeżucha Makaron Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować