Pesto miętowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na bardzo aromatyczne i smakowite pesto ze świeżej mięty, które jest zdrowe, lekkostrawne oraz niezwykle orzeźwiające. Pesto idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente, ale będzie również świetnym dodatkiem do ryb i kanapek. Warto dodawać je także do dań ciężkostrawnych ;)

  • 15 min

Składniki:

  • - 2 pęczki świeżej mięty
    - 70 g orzechów włoskich
    - 40 g mielonego Parmezanu
    - około 160 ml oliwy z oliwek
    - 2 ząbki czosnku
    - świeżo zmielony pieprz
    - szczypta cukru brzozowego
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Zielone pesto

Pesto miętowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na mniejsze kawałki. Umyte listki mięty oddzielamy od łodyg, przekładamy do naczynia i dodajemy pozostałe składniki: rozbite delikatnie orzeszki, czosnek, Parmezan i zalewamy wszystko oliwą z oliwek. Składniki miksujemy przez chwilę do momentu odpowiedniego ich rozdrobnienia oraz połączenia. Na koniec całość doprawiamy solą, szczyptą cukru brzozowego i świeżo zmielonym pieprzem. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować